Widget Image
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna

Sorry, no posts matched your criteria.

Östrand & Hansen i NyTeknik: Om industrins akuta behov av kompetensförsörjning

I Ny Teknik senaste nummer från 23 maj 2019 lyfts industrins akuta behov av kompetensförsörjning för sin utveckling. Ett av Automation Smålands medlemsföretag Östrand & Hansen, med vd Mikael Ronder, intervjuas i artikeln. De, liksom många andra medlemsföretag, upplever stor efterfrågan på sina automationslösningar och tillhör de som behöver rekrytera.

Ur artikeln: ”Mikael Ronders önskelista över personal till sitt företag i Bankeryd är lång.” Företaget behöver exempelvis kompetens inom konstruktion, programmering, CNC-operatörer, verktygstekniker och automationstekniker.

Artikeln baseras på en rapport från Industry Trend Monitor, som har samlat in enkätsvar från svensk tillverkningsindustri om trender och utmaningar. Det är tankesmedjan Automathink som har sammanställt rapporten. Ordförande Stefan Gustafsson Ledell berättar att äldre inom industrin tror att yngre har en dålig bild av industrin, vilket gör att de väljer andra yrken. De yngre i sin tur tror att det finns en vilja, men anser att industrin måste jobba mer med attraktiva erbjudanden och med att ändra industrins image.

Detta är också Automation Smålands hjärtefrågor; att kombinera erfarenhet och kunskap i befintliga företag med unga teknikintresserade som kan hjälpa till med uppgraderingen av svensk industri.

Många företag löser sin kompetensbrist genom att satsa på internutbildning. Mikael Ronder i artikeln:

”Företagets lösning på bristen är att delvis låta befintlig personal vidareutbilda sig för nya roller inom företaget.”

Genom Automation Småland vill medlemmarna tillsammans öka industrins attraktivitet och kontaktytorna mot unga, exempelvis via skolor och universitet, för att säkra framtida nyanställningar och kompetensförsörjning.

Läs artikeln på nyteknik.se