Återblick konferens 2023

Automationskonferens 2023


Automation Smålands tionde årskonferens – Att ha världen som spelfält 19 januari 2023, Axelent Arena, Hillerstorp

Konferensinnehåll i korthet:
Från kl 9.00 var Produktion2030 på plats med sin trailer för den mobila lärplattformen Ingenjör4.0. Kl 10 fick vi en exklusiv workshop om hållbarhet med Sandra-Stina Vesterlund. En mingellunch avslutades med en resumé över de senaste 10 årens konferenser, innan konferensvärdarna från Automation Småland hälsade alla välkomna, dvs Mikael Ronder, Kerstin Johansen, Anna Öhrwall Rönnbäck tillsammans med Karin Sandén Ahlqvist, Axelent, och Per Eriksson, Region Jönköpings län, och dagens moderator Sofia Wånge, tog över för att lotsa oss igenom programmet, med:

Hjälp oss gärna att utveckla konferensen genom att svara på vår utvärderings-enkät (öppen under januari, anonyma svar).

Längre konferensreportage
Inför den tionde jubileumskonferensen utlovades ett fartfyllt, fullspäckat och innovativt program kring framtidens produktion med avancerad och uppkopplad automation. Så blev det definitivt, och känslan av dagen var framför allt att deltagarna uppskattade det härliga återseendet. Som bilder och filmer visar hade generösa Axelent ställt i ordning sin sporthall på ett förträffligt sätt för Automation Småland, och sorlet var påtagligt i den stora lokalens många olika små mötesplatser. Vad det pratades om vet bara de närvarande, men gissningsvis byttes idéer och tankar kring utveckling av nya och bättre lösningar tillsammans. Det var verkligen en efterlängtad återkomst, efter de senaste två årens digitala konferenser. Även om Automation Smålands ”pandemi-konferenser ” i december 2020 och 2021 också var både välbesökta och innehållsrika är det ju ändå oftast i fysiska möten som det oväntade och mest spännande händer.

Som temat med världen som spelfält antyder, samspelar industrin på en global arena. Den präglas nu av tuffare utmaningar än på länge, med komponentbrist, turbulens och osäkerhet i globala leverantörskedjor och energiförsörjning. Samtidigt ökar kraven på spårbarhet och minskad miljöpåverkan i alla led och över företagsgränser.  På årets konferens fick vi inspiration om automation med avancerade tekniklösningar för att skapa lönsamhet och kundvärde i en framtida cirkulär och uppkopplad ekonomi, inte minst genom tätare samverkan med företag och partners vi kan lita på. Med årskonferensen och aktiviteterna i Automation Småland-klustret byggs förtroende för framtida samarbeten.

Konferensen startade kl 11.30 med lunch och besök i utställningen. Men redan kl 10-11 stod med Sandra-Stina Vesterlund på stora scenen med en tankeväckande workshop om hållbarhet, och budskapet att vi verkligen bara står i början på den resan som går snabbt nu. Att minimera resursslöseri och effektivisera (åter-)användning av material är exempel på områden där många redan har kommit långt, och som kan utvecklas inte minst med spårbarhet och digitala lösningar.

Sedan passade det bra med närproducerad, vegetarisk och oerhört smaklig och mättande lunch från Isaberg Höganloft. Under eftermiddagen varvades talare och quiz från stora scenen med fem parallella miniscener och utställarna 3Button Group, ABB, Almi, Axelent Solutions, Bors Automation, Datalogic, EWAB, Lerocon, Pema Metall, Plamex, Ingenjör4.0 (inom Produktion2030), Schunk, Östrand & Hansen.

Först ut på scenen var dagens konferensvärdar Kerstin Johansen, professor integrerad produkt- och produktionsutveckling (Jönköping University), Anna Öhrwall Rönnbäck, professor produktinnovation (Luleå tekniska universitet), som gjorde en tillbakablick av Automation Smålands konferens 10 år, medan sorlet avtog och alla samlades vid stora scenen för konferensstarten kl 13.00.

Då hälsades vi välkomna till Axelent av vd Karin Sandén Ahlqvist och till Automation Småland-konferensen av ordförande Mikael Ronder, vd för Östrand & Hansen, som är ett av de 30 medlemsföretagen.

Mikael lämnade sedan över till dagens moderator, Sofia Wånge, 3Button Group, som redan på förmiddagen tjuvstartat sitt uppdraget att lotsa oss genom dagen.

Därefter ramade Per Eriksson, Region Jönköpings län, in dagen i ett regionalt sammanhang och lyfte vikten av klustret för framtidens industriella utveckling.

Nästa föredragshållare var Sinfs vd Sanna Arnfjorden Wadström som med stort engagemang och rykande färska fakta från underleverantörsbarometern berättade om framtidstro trots osäkra tider, och om elutmaningen för svensk industri. Kontentan: för de allra flesta går det att drastiskt minska elförbrukningen om man bara ger sig i kast med det.

Efter inspirerade demonstrationer och diskussioner i miniscenerna kom Julia Trolle, Axelent Solutions, upp på scenen och tipsade om konkreta metoder för agil, dvs flexibel och snabb, produktionsutveckling, vilket länkade väl till det föregående.

Efter välbehövligt kaffe och fika var det dags för ytterligare besök i miniscenerna, innan Thomas Rosell, CEO 3Button Group, tog till orda. Det gjorde han stående på en produktionsbutler, dvs från en självgående truck (AGV) modell större, som till vardags servar industriell produktion. Genom att utmana sig själv lite varje dag kommer man längre, var budskapet, och vi fick se Thomas både hissas upp mot taket och ner igen, för att sedan visa filmer och kundexempel på temat ”Mobila robotar som skepp mellan produktionsöar i framtidens fabrik”.

Samverkanspriset delades ut, och jubileumskonferens till ära var tidigare pristagare också på plats. 2023 års pris gick till Stefan Frylebäck, som arbetar helt i linje med Anders Ahlströms gärning med fokus på samverkan för att bidra till den tillverkande industrins utveckling mot smart industri, bl a genom projektet Inkomst4.0. (Länkas senare till separat nyhet/reportage om detta.)

Dagen avslutades med Vägen framåt – mobilisering för svensk industri, där först Markus Börrisson och Malin Jönsson, affärsrådgivare internationalisering Almi, och John Löw, Swede-Wheel (Hillerstorp och Ningbo) tipsade om hur enkelt man kan få hjälp med internationella affärer, och därefter Bengt-Göran Rosén, professor produktionsteknik (Högskolan Halmstad) och utbildningsansvarig i Produktion2030 berättade hur enkelt det är att ta del av ett enormt stort utbud av online-kurser i samverkan med akademin för livslångt lärande, genom programmet Ingenjör4.0.

Till vinnare i det ”oliiidligt” spännande quizet utsågs Fredrik Patriksson, B&R, som kommit till konferensen från Göteborg.

Arrangörerna tackar alla medverkande och hälsar välkomna nästa år – den 18 januari 2024.

SCEN 1
JE Robotteknik och Automation: Bågsvetsning med ABB GoFa Cobot

JE Robotteknik demonstrerar hur en kollaborativ robot kan bidra till flexibel bågsvetsning, med ABBs GoFa, en ny och större mo­dell av kollaborativ robot som är mer kraftfull än föregångaren YuMi. Med rätt typ av systemintegration och layout kan GoFa bidra till en säker produktion.
www.jerobotteknik.se/


SCEN 2
Virtual Manufacturing: Modern produktion- och logistikutveckling

Virtual manufacturing presenterar digitala hjälpmedel som underlättar för operatörer i montering och kittning för att öka produktivitet, arbeta hållbart med fokus på säkerhet. Hur man kan samla data och presentera dessa för att faktabaserade beslut och framtidens smarta layoutplanering med virtuella stöd.
www.virtual.se/


SCEN 3
SMC Automation: Smart, enkel och trådlös kommunikation

Air Management System är ett exempel på hur nya kommunika­tionsmöjligheter uppgraderar luftberedningen från lokal filtre­ring och reglering till övergripande kontroll över luftförbrukning och inhämtning av viktiga driftdata. OPC UA, IO-Link och Wireless är några av nyckelorden!
www.smc.eu/sv-se


SCEN 4
Yaskawa Nordic: Vattendelaren i robotvalet

Yaskawa som världsledande robottillverkare har både traditionella Motoman industrirobotar och kollaborativa robotar. När är det rätt att välja en kollaborativ robot och när ska jag välja en traditionell industrirobot? Vår mini-scen är till för att ge insikt och inspiration för rätt val för din automationsframtid.
www.yaskawa.se/


SCEN 5
Festo: Seamless connectivity

With seamless connectivity and electric automation from Festo, our customers can install and commission all elements of the automation chain faster, from the workpiece to the cloud and integrate them into their automation concepts with minimal risk.
www.festo.com/us/en/

Återblick tidigare konferenser