Reportage från Automation Smålands digitala årskonferens 2021

Reportage från Automation Smålands digitala årskonferens 2021

Automation Smålands ordförande Richard Skogward inledde årets konferens med att hälsa alla välkomna. Temat för i år var Innovativ automation och den ordnades i år tillsammans med Automation Region och många partners. Konferensen är inne på sitt nionde år och pga pandemin blev det andra året som den hölls virtuellt.

Därefter hälsades deltagarna välkomna av både Per Eriksson, Region Jönköpings län, och Catarina Berglund, Automation Region, som är strategisk partner till Automation Småland.

Dagens moderator var Sofia Wånge från 3ButtonGroup, som är ett av medlemsföretagen, som höll i konferensen tillsammans med Anna Öhrwall Rönnbäck, Luleå tekniska universitet, och Kerstin Johansen, Jönköping University. Programmet kickade igång med Sanna Arnfjorden Wadström, Sinf, som presenterade de senaste siffrorna från underleverantörsbarometern följt av Gabriella Virdarson från FKG-Fordonskomponentgruppen, som presenterade trender och nya drivlinor inom fordonsindustrin. Vi fick också under konferensens gång och mellan talarna följa med på flertalet olika studiebesök hos medlemsföretagen i Automation Småland: Axelent EngineeringBors AutomationEdström’sEWABFalks MetallPlamexRavemaSEW-Eurodrive.

Micael Amandusson från KUKA Nordic höll en presentation om teknisk innovation för hållbar produktion och vikten av hållbarhet och livslångt lärande. Strax därefter tog Niklas Richardsson från Yaskawa vid och presenterade en ny programmeringsteknik. Vi fick även följa med Johanna Larsson från ABB på en rundtur och hon pratade om fyra viktiga punkter att ha med sig inför framtidens snabba förändringar mot ökad hållbarhet och energieffektivitet.

Automation Region med Bernt Henriksen i spetsen presenterade stöd för trygghet i din investering och vad som är viktigt att tänka på. Vi lyssnade också till Tomas Rosell, 3Button Group som presenterade deras senaste AGV- och rörliga robotlösningar och Mikael Ronder, Östrand & Hansen, som tog vid och diskuterade effektiviteten och ökad produktivitet med hjälp av automationslösningar och utvecklingen mot AI.

Konferensens deltagare fick även delta i en tävling med frågor riktade till varje föredrag och årets vinnare blev Tobias Folker från Sandvik!

Programmet avslutades med att Mikael Gustafsson från Region Jönköpings län tipsade om att söka affärsutvecklingscheckar för konsultinsatser inom digitalisering/automation, grön omställning och internationalisering. Därefter berättade Birgitta Öjmertz, RISE, om Produktion2030 och de teknikworkshops som de haft och planerar att ha inom relevanta områden – håll utkik här!

Sist men absolut inte minst delades Samverkanspriset ut till Kerstin Johansen, biträdare professor, Tekniska högskolan i Jönköping.

Automation Småland tackar alla talare och konferenspartners för årets konferens, och påminner om Elmia Automation 10-12 maj och nästa års konferens första torsdagen i december 2022.

Länk till ett längre reportage med fler konferensbilder finns här.
Fullständig dokumentation (hela konferensen inspelad från zoom samt talarpresentationer i pdf) finns (med lösenordsskydd) här.