Reportage från Automation Smålands digitala årskonferens 2020

Den 3 december 2020 hälsades konferensdeltagarna välkomna till en annorlunda decemberkonferens med Automation Småland – i samverkan med Robotlyftet Småland och öarna.

”Business as Usual!” var årets tema, och med det menades att produktionsutvecklingen verkligen inte stannar av i rådande pandemi. Innovativ automation för effektiv tillverkning med kvalitet och flexibilitet i Sverige är hetare än någonsin, när globala värdekedjor utmanas i pandemins spår, till förmån för hållbara cirkulära affärsmodeller.

Det bjöds på ett fartfyllt, fullspäckat och innovativt digitalt program kring framtidens tekniklösningar inom produktion, med ett interaktivt upplägg där deltagarna fick vara med och skapa innehållet. Ca ett hundratal deltagare kom från tillverkande företag, digitaliserings- och automationsexperter, maskin- och systembyggare, skola, universitet och näringsliv. Lite statistik: Deltagare var 75% män, 25% kvinnor. Ca 70% kom från företag (varav de flesta från mindre företag, ca 65%), 20% från skola och akademi, och ca 10% från stödjande parter (region och kommun).

Programmet, som sändes i zoom, växlade mellan innehåll från den digitala scenen (presentationer och filmer) och träffar i mindre grupper (sk “breakout sessions”), och dagen kryddades med en lekfull och spännande tävling i form av ett ”Quiz” med 15 frågor som Tekniksprångaren Louise Lindström höll i.

Vi fick träffa bland annat:

3ButtonGroup (Front AutomationFröjd Automation och IML Technologies), Axelent EngineeringBors AutomationDatalogic,  DitwinEdström’sHordaGruppenKUKAMakerSquarePema MetallRavemaRegion Jönköpings länRISESinf, YaskawaÖstrand & Hansen.

Arrangörerna tackar alla för medverkan och har som talargåva valt att plantera träd i Vi-skogen.

I Automation Smålands LinkedIn-grupp finns mini-reportage från varje pass, bli gärna medlem här om du inte redan är det:
https://www.linkedin.com/groups/7443316/

Länk till fullständig dokumentation med pdf och filmer finns här (lösenordsskyddad för deltagare).

Programinnehållet:

  • 09:00-09:55 Välkommen och Pass 1: Utmaningar för framtidens industri och “business as usual”: Automation Småland, Robotlyftet, Sinf och en företagspanel med Bors och Pema, samt internationell spaning med Datalogic och 3ButtonGroup (Front Automation, Fröjd Automation och IML Technologies).
  • 10:00-10:55 Pass 2: Robotlyftet – kundperspektivet med lyckade automationslösningar: Yaskawa och Ditwin med exempel på lösningar för tillverkande företag.
  • 11:00-11:58 Pass 3: Regional innovation och hållbar produktion: MakerSquare som en regional innovationsresurs för hållbar svensk industriproduktion. Ravema presenterar företagscase. Region Jönköpings län om 2 nya projekt. Om vikten av hållbarhet och livslångt lärande.
  • Lunch med pausprogram – digital utställning
  •      11:58-12:08 3ButtonGroup extra-program om ABBs testbädd
  •      Filmer: Automation Småland mfl.
  •      12:48-12:58 SEW Eurodrive visar exempel
  • 13:00-13:55 Pass 4: Robotlyftet – integratörsperspektivet: Systemintegratörer ger exempel – Östrand & Hansen, KUKA, Axelent Engineering, Edström’s.
  • 14:00-15:00 Pass 5: Tekniklösningar för en hållbar framtid. RISE om möjligheter till stöttning för teknikföretag. Mer om Automation Småland och Produktion2030. HordaGruppen ger exempel på digitalisering i produktion. Samverkanspriset delades ut till Inge Johansson. Prisutdelning i dagens Quiz! – snabbast var och äran gick till Mikael Ronder, Östrand & Hansen. Avslutning med Robotlyftet.

(Konferensen spelades in och filmer kommer att publiceras på Automation Smålands Youtube-kanal, länkas när det är klart.)


Enkät

Om du medverkade, lämna gärna Dina åsikter i enkäten med fritextmöjlighet. Den hålls öppen i en vecka efter konferensen:
https://www.menti.com/6o3vkx1wtb (kort enkät, 5 frågor) – tack på förhand!