Robotar i Hillerstorp lockade många nyfikna

HILLERSTORP Våga ta steget att välja robotteknik – det var budskapet när över hundra företagare, studenter och andra träffades för konferens på Axelent i Hillerstorp. Flera automationsföretag har också märkt en förändring hos industrierna.
– Det märker vi på förfrågningarna vi får, säger Stefan Börjesson på Inlead Automation.

Att få fler tillverkningsföretag att ta steget till att börja använda automation – att låta teknik eller en maskin utföra arbetet – var ambitionen när det återigen anordnades Automationskonferens i Axelents sporthall i Hillerstorp.

– Det har pratats väldigt mycket automation här i år. Vi hoppas att de ska höra så mycket att de vågar ta steget och det finns en massa företag i regionen som kan hjälpa till, säger Agneta Lundquist, projektledare på Automation Småland för ARKII (Automation för regional konkurrenskraft II).

– När robotarna kommer in blir det förändrade jobb och vi vet inte hur det ser ut om 10 år, säger hon.

Över 140 anmälda

Hon är glad över intresset för konferensen. Över 140 personer hade anmält sig till konferensen, däribland företagare, studenter och doktorander.

– Det är jättekul. Alla verkade imponerade av vad vi får till, säger Agneta Lundquist och betonar att det är betydelsefullt att så många ville delta i konferensen.

Har ni märkt av om det finns ett ökat intresse för automation?

– Det är svårt att svara på, men vi kommer att gå runt och fråga dem det sedan.

”Ökar hela tiden”

Foto: Hanna Eklöf

En som har märkt av ett allt större intresse för automationslösningar är Stefan Börjesson, säljare på Gislavedsföretaget Inlead Automation, som är ett av medlemsföretagen i Automation Småland:

– Intresset ökar hela tiden. Det märker vi på förfrågningarna vi får.

Hur är inställningen bland företagen?

– De är väldigt positiva. Många är förstagångsköpare och är lite osäkra, men när man ska köpa nästa gång så vet man vad man vill ha.

Vad betyder det med en konferens som den här?

– Det betyder ju jättemycket att vi får ut budskapet om automation. Vi nätverkar också med konkurrenter och i många fall hjälps vi åt.

”Finns i regionen”

Foto: Hanna Eklöf

– Det behövs mer omställbar automation och det är fler robotar i specialmaskinerna vi bygger. Småmaskinerna finns inte på samma sätt längre och precis som inom övrig industri är det mer datorisering och digitalisering, säger Mattias Magnusson, vd på företaget.

Han lyfter fram att det sker en hel del samarbete mellan olika automationsföretag, för att kunna genomföra större projekt.

– Det finns i regionen och man behöver inte åka till Tyskland eller andra länder för att köpa maskiner.

Mer avancerade lösningar

Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping, som bland annat säljer CNC-maskiner, menar också att det har skett en förändring de senaste åren:

– Det blir allt mer så att de som köper CNC-maskiner köper till robotlösningar och vi får frågor på mer avancerade lösningar. Nu är det inte bara att robotarna ska ersätta en människa, utan det är roboten som kör maskinerna.

Svårt att locka ungdomar

Hon var på plats för att berätta för konferensdeltagarna varför hon valde industrin som bransch:

– Jag ska berätta om min resa, hur det kom sig att jag valde industri. Jag ska också prata om utmaningarna som finns som resande tekniker och tjej.

Får du kommentarer om att du som ung tjej har valt denna bransch?

– Ja, jag får många frågor och många undrar hur det kommer sig att jag valde industrin, men de flesta är positiva och glada.

Emma Johannesen lyfter också fram att det är viktigt att hitta ungdomar som vill arbeta inom industrin.

Är det svårt?

– Ja, det är svårt. Man har inte alltid en positiv bild av industrin, men jag tycker att gymnasieutbildningen inom industri är väldigt bred och möjligheterna är oändliga.

Hanna Eklöf, VN